作者:   已浏览:次  更新日期:2019-01-03

宁波大学 力学与工程科术 报告
Lecture Series on Mechanics and Engineering Science, Ningbo University
2019年1月7日,星期一,9:30AM
绣山工程大楼208室
Title:Ratchet and Fatigue Analysis of Structures under Generalised Thermo-Mechanical Loading
Prof. Haofeng Chen
Department of Mechanical and Aerospace Engineering
University of Strathclyde, Glasgow, Scotland, UK
Abstract In this talk, both the ratcheting including material ratcheting and structural ratcheting, and fatigue including high cycle fatigue (HCF) and low cycle fatigue (LCF) are discussed for structures subjected to cyclic loading condition. In terms of ratcheting, different concepts of material ratcheting and structural ratcheting are clarified. For the ratchet analysis of structures, both the bisection method and generalized method are presented using the Linear Matching Method (LMM) Direct Steady Cycle Analysis (DSCA) procedure. The LMM DSCA method and its software tool are further presented for the low cycle fatigue assessment of structures, with a comprehensive case study of a pressurized shell in the nuclear power plant, considering both the temperature dependent R-O model and the EPP model. The Reverse Plasticity Domain Method (RPDM) based on the LMM DSCA approach combining with shakedown and ratchet limit analysis is proposed to design cyclic load levels for LCF experiments with predefined fatigue life. Finally the effects of creep on ratcheting and fatigue are discussed and the LMM extended DSCA is presented for the creep fatigue analysis of structures, with a detailed case study of Mental Matrix Composites (MMCs).
陈浩峰教授,英国Strathclyde大学机械与航空系博士生导师,华东理工大学讲座教授,福州大学兼职教授,英国皇家工程学院高级研究员,前美国ASME压力容器技术杂志副主编,英国机械工程师学会会士(Fellow),英国高等教育学院会士(Fellow),美国机械工程师学会会员, 英国特许工程师。陈浩峰博士1994年获清华大学工程力学系工程力学专业和经济管理学院经济管理专业双学士学位,1995年和1998年分别获得清华大学工程力学系固体力学专业硕士和博士学位。自2008年加盟英国Strathclyde大学,组建并领导了结构设计和安全评估研究团队。所建立的用于材料及结构设计和完整性评估的新型数值方法及相应规范和软件,达到国际领先水平。陈浩峰博士在材料及结构完整性评估数值方法,高温金属结构的蠕变疲劳,高温复合材料的安全评估和寿命预测,含裂纹/焊接结构的完整性,以及在极限安定分析,高温结构棘轮破坏分析等方面做出了开创性的研究成果,获得了国际同行的广泛认可,10多次担任国际会议的分会主席。近五年来获得了英国工程和物理科学研究理事会(EPSRC),英国皇家学会, 英国皇家工程学院(RAE),中国自然科学基金委,以及英国能源公司(EDF Energy),劳斯莱斯公司(Rolls-Royce), 西门子(Siemens)等国际知名公司超2百万英镑的科研经费支持,作为项目负责人承担英国国家级科研项目7项。
更更多信息: 0574 8760 0303, wangji@nbu.edu.cn