/dfiles/images/head.gif

美国克莱姆森大学赵慧娟教授到机械学院做学术交流

作者:丁本杰   已浏览:次  更新日期:2017-06-09

6月9日上午,应机械学院邀请,美国克莱姆森大学赵慧娟教授到机械学院做题为:Mechanical and Thermal Properties Characterization of 2D Graphene through Atomistic Modeling的学术报告。报告在学院208会议室举行,黄海波副院长主持,学院老师、同学聆听了本次报告。

在报告中,赵慧娟教授首先介绍了克莱姆森大学,克莱姆森大学位于美国南卡罗来纳州克莱姆森,成立于1889年,共分为五个学院:建筑、艺术与人文学院、商业和行为科学学院、工程和科学学院、保健、教育和人类发展学院、农业、林业和生命科学学院。之后,赵教授介绍了新型材料的多尺度及多物理场的数值表征。由于石墨烯有良好的电子性能、机械性能、热性能及光学材料属性,所以引起了极大地关注。利用分子动力学建模的方法研究了石墨烯的机械性能和热性能,也分析了不同尺寸、应力、温度以及缺陷、掺杂环境的影响。

整场报告内容充实,讲解深入浅出,现场师生受益匪浅。报告结束后,在场师生与赵教授就数值模拟的有关问题做了进一步交流。

Huijuan (Jane) Zhao received her B.S. and M.S. in Engineering Mechanics from Tsinghua University, Beijing, China in 2000 and 2002. She received her PhD degree in Mechanical Science &Engineering from University of Illinois at Urbana-Champaign in 2010. She became a postdoctoral research associate at Oak Ridge National Laboratory. She joined the Mechanical Engineering Department in Clemson University in 2012.  Her research area has been focusing on the material and structure characterizations through computational multi-scale, multi-physics modeling. She is currently funded by the DOE/NEUP, DOE/EERE and ONR.